9.1.1 Spotřební koš
MVDr. Michaela Pavelková, Bc. Karla Rumlová a kolektiv
Slouží školním jídelnám k průkazu naplňování výživových ukazatelů, kdy jde o souhrn měsíční spotřeby vybraných druhů potravin, který je stanoven v příloze č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů (normy pro vybrané komodity potravin, na strávníka a den, v závislosti na věku).
Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši
Vychází ze spotřebního koše – je tedy vytvořeno v souladu s výživovými normami stanovenými přílohou č. 1 vyhlášky o školním stravování. ND je sestaveno na základě nejnovějších výživových poznatků a doporučení, jejichž cílem je především prevence civilizačních onemocnění způsobených výživou a již zmiňovaným nevhodným životním stylem. Nutriční doporučení udává frekvenci zařazení některých druhů potravin při přípravě pokrmů, vhodné kombinace a skladby pokrmů.
Společné cíle:
-
„odlehčit” jídelníčky školních jídelen;
-
mírně snížit nabídku masitých pokrmů;
-
změnit přístup k zařazování zeleniny do jídelníčku dětí;
-
upravit kombinace jídel pro nejlepší a nejefektivnější využití živin;
-
naučit děti od útlého věku zásadám správného stravování.
Objektivizace údajů ve spotřebním koši
V březnu 2015 byl proveden na základě plnění hlavního úkolu hlavního hygienika – „Objektivizace údajů spotřebního koše” – pracovníky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, oddělení hygieny dětí a mladistvých, sběr dat k ověření objektivity údajů spotřebního koše ve vytipovaných školních jídelnách v Moravskoslezském kraji. Celkem bylo vybráno 12 zařízení, na každém územním pracovišti vždy 1 školní jídelna při mateřské škole zajišťující stravu pouze pro děti mateřské školy a 1 školní jídelna při základní škole zajišťující přípravu stravy pro žáky základní školy a zároveň také pro děti mateřské školy.
Šetření byla prováděna nezávisle na skutečnosti, zda je ve školní jídelně základní školy připravován jeden druh pokrmu nebo více druhů pokrmů na výběr a zda mateřská škola odebírá ze školní jídelny základní školy pouze obědy nebo obědy a svačiny. Sběr dat byl pak prováděn za libovolný měsíc roku 2014 nebo roku 2015 s minimálním počtem 20 pracovních dnů. Sledovaným ukazatelem bylo řazení vybraných potravin do sledovaných skupin potravin dle Metodického návodu MŠMT č.j.: 37298/97-42, dále zařazení koeficientů přepočtu hmotnosti u vybraných potravin , celkové vedení spotřebního koše a používaný program (software).
Brambory |
|
Bramborová kaše v prášku
| 7,0
|
Brambor. knedlíky v prášku
| 2,0
|
Bramborové těsto
| 2,0
|
Brambory
| 1,0
|
Brambory loupané
| 1,4
|
Cukr |
|
Džemy
| 0,6
|
Sirupy
| 0,6
|
Marmelády
| 0,6
|
Cukr
| 1,0
|
Luštěniny |
|
Čočka
| 1,0
|
Fazole
| 1,0
|
Hrách
| 1,0
|
Sója
| 1,0
|
Sójová mouka
| 1,0
|
Masa |
|
Vepřové maso
| 1,0
|
Vepřové vnitřnosti
| 1,0
|
Uzené maso
| 1,0
|
Hovězí maso
| 1,0
|
Hovězí vnitřnosti
| 1,0
|
Telecí maso
| 1,0
|
Drůbeží maso
| 1,0
|
Drůbeží vnitřnosti
| 1,0
|
Ostatní masa výseková
| 1,0
|
Masné výrobky
| 1,0
|
Rostlinné „maso” |
|
Sójové „maso”
| 3,5
|
„Maso z rostlinných zdrojů”
| 1,0
|
(v kuchyňské úpravě)
|
|
Mléko |
|
Mléko
| 1,0
|
Mléko kondenzované
| 2,7
|
Mléko sušené
| 10,0
|
Mléčné výrobky |
|
Biokys
| 1,0
|
Jogurt
| 1,0
|
Jogurt bílý
| 1,0
|
Jogurt ovocný
| 1.0
|
Smetanové krémy
| 1,0
|
Mrazené smetanové krémy
| 1,0
|
Podmáslí
| 1,0
|
Smetana do 12 %
| 1,0
|
Sýry tvrdé
| 1,0
|
Sýry tavené
| 1,0
|
Sýry ostatní
| 1,0
|
Termix
| 1,0
|
Tvaroh
| 1,0
|
Ovoce |
|
Mrazené ovoce
| 1,4
|
Mrazené ovocné protlaky
| 1,4
|
Ovoce sušené
| 10,0
|
Ovoce čerstvé mírného pásma
| 1,0
|
|
|
Ovoce čerstvé jižní
| 1,0
|
Džusy
| podle % na obalu
|
Kompoty (bez nálevu)
| 1,0
|
Ořechy
| 1,0
|
Ovocné dřeně sterilované
| 1,4
|
Přesnídávky ovocné
| 1,4
|
Rozinky
| 1,0
|
Ryby |
|
Mrazené filé
| 1,0
|
Mrazené ryby ostatní
| 1,0
|
Uzené ryby
| 1,0
|
Ryby čerstvé
| 1,0
|
Rybí konzervy
| 1,0
|
Tuky |
|
Máslo
| 0,8
|
Smetana ke šlehání (33 %)
| 0,3
|
Oleje
| 1,0
|
Sádlo
| 1,0
|
Slanina
| 1,0
|
Tuky ztužené (na smažení), např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft
| 1,0
|
Margaríny, např. Alfa, Rama, Hera
| 0,8
|