Školní stravování v Libereckém kraji jde dopředu. A to směrem k lokálním potravinám od místních zemědělců. Místní akční skupina společně s Libereckým krajem propojuje jídelny přímo s dodavateli z Liberecka a Jablonecka. Školy i zemědělci se setkají už 19. září, kdy se koná propojovací akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v Místní akční skupině Podještědí – od 10 do 14 hodin v Restauraci Vlčetín.
„Od 1. září tohoto roku vstoupila v platnost novela vyhlášky o školním stravování, která přináší nejzásadnější změny za posledních třicet let – více zeleniny, méně cukru a soli, ale také větší svobodu pro školní jídelny a důraz na praktickou podporu při zavádění změn,“ vysvětlil Jiří Ulvr, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort majetku a investic.
„Jedním z cílů je i větší zapojení lokálních potravin do školních jídelníčků. Na Liberecku a Jablonecku proto vznikla akce Regionální potraviny ve školních jídelnách a AGROden v MAS Podještědí, která má propojit školní jídelny, zemědělce a obce a ukázat možnosti spolupráce v praxi,“ dodala za pořadatele akce Jana Švehlová, hlavní manažerka Místní akční skupiny Podještědí.
Liberecký kraj navíc dále plánuje do budoucna systematicky podporovat využívání…