dnes je 13.8.2025

Input:

Reforma školního stravování získává silnou podporu odborníků: změny vítá i WHO a špičky české medicíny

24.7.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Reforma školního stravování získává silnou podporu odborníků: změny vítá i WHO a špičky české medicíny

Revoluce ve školním stravování má nového silného spojence – odbornou veřejnost. Reforma vyhlášky, která má přinést zdravější a udržitelnější jídelníčky pro děti, získává podporu předních lékařů, výživových expertů, akademiků i kuchařských profesionálů. Za klíčové změny, jako je zákaz slazených nápojů nebo větší důraz na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny, se postavila nejen česká lékařská obec, ale také Světová zdravotnická organizace.

V dopise podpořilo probíhající reformu vedení Centra pro výzkum metabolismu a výživy 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Návrh reformy vychází z podkladů v oblasti výzkumu výživy dětí a dospívajících, nashromážděných v posledních dvaceti letech. Věcně koresponduje s podobnými návrhy v oblasti školního stravování v mnoha evropských zemích,” zmiňují ve svém dopise diabetolog a bývalý děkan 3.lékařské fakulty Michal Anděl, hygienik výživy a vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství Pavel Dlouhý, a odborník v oblasti diabetologie a klinické výživy Jan Gojda. „Školní stravování však nemůže být redukováno jen na příjem nezbytných živin, ale také na možnost získání výživových návykủ, a tedy i výchovu k správné volbě potravin,“ dodávají.

Děkuji všem odborníkům, kteří se k podpoře připravovaných kroků přihlásili. Jejich vyjádření potvrzují, že kroky, na nichž intenzivně pracujeme už několik let, míří správným směrem. Zdravé a chutné školní obědy jsou investicí do budoucnosti každého dítěte a jsem hrdý, že na této změně můžeme spolupracovat napříč resorty i profesemi, děkuje za obdrženou podporu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Pozitivní stanovisko dorazilo také z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, kde Zuzana Derflerová Brázdová, garantka studijního programu Výživa dospělých a dětí, společně s přednostou ústavu veřejného zdraví Michalem Koščíkem zdůrazňuje: „Navržené změny věrně kopírují nejaktuálnější evropská a americká doporučení a představují milník pro zdraví i udržitelnost českého školního stravování.“ S jejich vyjádřeními souzní i ředitelka Státního zdravotního ústavu a hlavní hygienička Barbora Macková. Školní stravování je jedním z klíčových nástrojů prevence a výchovy ke zdravým návykům. Velmi si vážím toho, že kolegyně a kolegové z akademické obce i praxe potvrdili potřebnost změn navržených Státním zdravotním ústavem. Jejich jednoznačná podpora je pro nás závazkem pracovat na zlepšení školního stravování i nadále,” uvádí. 

Obdobně podporuje znění vyhlášky i Dana Müllerováčlenka výboru obezitologické společnosti z ústavu hygieny a preventivní medicíny lékařské fakulty v Plzni. „Navrhovaná novela vyhlášky proto přesně adresuje hlavní determinanty dětské obezity. Posiluje zastoupení ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin, čímž zvyšuje příjem vlákniny a mikroživin. Úplné odstranění slazených nápojů ze školního prostředí eliminuje v době oběda přístup k významnému zdroji rychle vstřebatelných cukrů. Stejně důležité je vyloučení dehydratovaných směsí a instantních polotovarů, které do jídelníčku přinášejí nadbytek soli, nasycených tuků a aditiv, aniž by zvyšovaly jeho nutriční hodnotu.”

Se souladem změn a nutričních doporučení souzní i místopředseda české asociace preventivní kardiologie Michal Vrablík z 1.Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Tato změna je plně v souladu s tezemi Národního kardiovaskulárního plánu ČR 2025-2035, který byl schválen vládou České republiky v prosinci 2024. Novelizace systému školního stravování, které bude odpovídat moderním poznatkům patří mezi důležité kroky implementace tohoto

Nahrávám...
Nahrávám...