dnes je 7.10.2024

Input:

Pravidla a požadavky pro výdej stravy v zařízeních předškolní výchovy a vzdělávání

11.6.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

9.1.4
Pravidla a požadavky pro výdej stravy v zařízeních předškolní výchovy a vzdělávání

MVDr. Michaela Pavelková

V současné době registrujeme zvýšený požadavek na samostatnost dětí v rámci sebeobslužných činností v mateřských školách. Tyto požadavky vycházejí z RVP PV a týkají se nejen samostatnosti v oblasti hygieny, oblékání, ale také například v oblasti výdeje stravy a podávání dopoledních přesnídávek a odpoledních svačin.

Často se při výkonu státního zdravotního dozoru KHS setkává se situací, že děti si nabírají z mísy společné pro všechny děti, například pomazánku, kterou pak následně rozetřou na přidělené pečivo. Nebo se situací samostatného nalévání polévky dětmi.

Tato varianta výdeje přesnídávek, svačin, případně polévky, není u tak malých dětí, v případě společného stravování vhodná z důvodu zvýšené možnosti kontaminace pokrmu, ať už společně používaným nožem, naběračkou nebo rukama dětí.

 

Doporučení:

Pokud škola chce děti motivovat k samostatnosti při stravování, vhodnější alternativou se jeví výdej pomazánek do samostatných misek určených jednotlivým dětem společně s pečivem, zeleninou atd.

Tento způsob zaručuje:

  • Každé dítě dostane na talíř to, co má

Nahrávám...
Nahrávám...