dnes je 7.12.2024

Input:

Nutriční doporučení MZ ČR ke spotřebnímu koši

1.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

9.1.2
Nutriční doporučení MZ ČR ke spotřebnímu koši

MVDr. Michaela Pavelková, Bc. Karla Rumlová a kolektiv

Nové doporučení řeší a popisuje polévky, hlavní jídla, přílohy, nápoje, svačiny a přesnídávky, hodnotí také invenci školní jídelny v zařazování netradičních potravin, receptur či jiných kombinací. Sestaveno pro 20 stravovacích dnů.

Polévky

Převažovat by měly polévky zeleninové (12x), dále luštěninové polévky (3–4x). Jáhly, pohanka, kuskus, krupky, kroupy, různé typy vloček jsou ideální zavářkou do polévky. Vítané jsou vhodné kombinace polévky s hlavním chodem, příprava polévek bez dochucovacích či instantních dehydrovaných směsí.

Hlavní jídla

Vhodné je zařadit jídla z drůbeže a králíka (min. 3x/m), ryb (2–3x/m), omezit pokrmy z vepřového masa na maximálně 4x/m, zařadit bezmasé zeleninové nebo luštěninové pokrmy bez masa (4x/m), vyřazení a vynechání uzenin, sladká jídla podat max. 2x/m, luštěninová jídla 1–2x/m, zařadit nápadité a regionální pokrmy.

Přílohy

Preferovat obiloviny jako rýže, celozrnné těstoviny, kuskus, pohanka, kroupy apod. (7x/m), houskové knedlíky max. 2x/m.

Zelenina

Preferovat čerstvou zeleninu v podobě zeleninových salátů, přízdob, barů (min. 8x/m), zelenina tepelně upravená (špenát, zelí, fazolové lusky, dušená zelenina jako příloha) min. 4x/m.

Nápoje

Dětem nabízet neslazený nemléčný (čaj, voda) a libovolný mléčný nebo neslazený nemléčný nápoj a slazený nemléčný nápoj.

Nutriční doporučení pro přesnídávky a svačiny

Luštěninová nebo zeleninová pomazánka (4x/m), rybí pomazánka (2x/m), obilná kaše (2x/m), zelenina nebo ovoce jako součást každé svačiny, celozrnné, vícezrnné, žitné, žitno-pšeničné a speciální druhy pečiva (8x/m).

Kontrolní činnost KHS – hodnocení jídelníčků v praxi

Pestrost podávaných jídel je posuzována odbornými pracovníky OOVZ z týdenních jídelníčků za měsíc. Zároveň je provedeno srovnání pestrosti/frekvence zařazování podávaných pokrmů s "Nutričním doporučením MZ ČR ke spotřebnímu koši". Ze zjištěných dat je provedeno bodové hodnocení jídelního lístku, kdy má číselné vyjádření k dispozici pouze zaměstnanec OOVZ. Body školní jídelně nejsou sdělovány. Školní jídelna obdrží pouze písemné slovní hodnocení, které popisuje současný stav, stávající a již dosažená pozitiva jídelníčku, nedostatky a konkrétní možnosti jejich nápravy včetně stanovení prioritního nedostatku, který je nutno řešit nejprve, tj. nedostatku, jenž nejvíce negativně ovlivňuje kvalitu jídelníčku.

                                     
jídelníček ŠJ
Polévky doporučená četnost reálná četnost hodnocení
X
zeleninové 12x měsíčně 12x
luštěninová min. 3x měsíčně, za 4x měsíčně 2 body 3x4x
zařazování obilných zavářek (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus...) 4x měsíčně 4x
kombinace polévek a hlavních jídel většinou vhodná kombinace
Hlavní jídla
drůbež a králík (kuře, krůta, slepice, králík) 3x měsíčně 3x
ryby 2x měsíčně; v případě 3x měsíčně 2 body 2x3x
vepřové maso max. 4x měsíčně 4x
Nahrávám...
Nahrávám...